O atipica expozitie –eveniment aduce Tara Soarelui Rasare in Casa Artelor

"Arhitectura japoneza contemporana 1985-1996" aduce in premiera in Romania imaginea cinstita a unei tari moderne, care-si asuma, cu bune si cu excese, un deceniu de boom economic oglindit in edificii

arh-j2Timisorenii sunt provocati sa descopere...nu America, ci Japonia. Si nu acea veche Japonie poetica, a templelor, gradinilor cu pietre si caselor cu tatamii, ci o tara cuprinsa, ca intr-un „bubble magic” de o efervescenta economica, un boom care a schimbat totul: si mai mult decat orice, edificiile, designul cladirilor, arhitectura.

In cadrul Japan Danube Friendship Year 2009, amplu program cultural prin care Japonia celebreaza  50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice cu tarile dunarene, Timisoara gazduieste un eveniment expozitional deosebit: Arhitectura japoneza contemporana 1985 -1996. Aflata in patrimoniul Fundatiei Japonia din Budapesta, expozitia prezinta, pe 100 de panouri fotografice, insotite de opt panouri explicative si „pazite” de pietre de rau,   constructii dintr-un deceniu de boom economic in Japonia, care a amprentat stilul arhitectonic nipon actual, ducandu-l chiar la exces stilistic, dar si la o sobra reflectie asupra societatii, culturii, arhitecturii japoneze moderne. Imaginile sunt prezentate in sapte categorii, incluzand metropole, orase mari si mici, sate, periferii, zone de vacanta.

 

Vernisajul a avut loc in 3 iulie, la ora 18, la Galeria Pygmalion din Casa Artelor (Timisoara, str. A.Pacha nr.8), pe un fundal muzical de rock japonez.

 

arh-j1„Cu totii admiram arhitectura japoneza, dar intelegem de ce? Poate pentru ca o cultura insulara, la fel ca a Marii Britanii, este majora, profunda, serioasa si…imperiala”, subliniaza arh. Mihai-Corneliu Donici, curatorul expozitiei.
Prezentarea lucrarilor va fi precedata de o secventa de iaido, arta vechilor samurai, sustinuta de sensei Florin Ianas.

In spatiul expozitional, Libraria Caligraf va propune un stand de carte de arhitectura si arta si de literatura japoneza.

Expozitia va fi cadrul  mai multor evenimente. Intre acestea, luni, 6 iulie, studentii din anul V ai Facultatii de Arhitectura isi vor sustine in galeria Pygmalion examenul de design de interior, in cadrul caruia vor prezenta scaune designate si mesterite chiar de ei. Mai mult, scaunele vor ramane in galerie perioada expozitiei de arhitectura, pentru cei care vor dori sa adaste mai multa vreme in Japonia moderna.

In 17 iulie, expozitia japoneza adusa de la Budapesta va fi vizitata de Ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, Excelenta Sa Fuzes Oszkar, si de consulul onorific al Ungariei la Timisoara, Panczel Zoltan.

La Timisoara, evenimentul expozitional este organizat de  Ambasada Japoniei in Romania,  Asociatia Culturala Arte-Factum si Sam-Sho Club, cu sprijinul Consulatului Onorific al Ungariei, al Directiei pentru Cultura Timis si al Companiei Fornetti.

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 3-22 iulie, la Casa Artelor.